Eugeniusz R. Grela, Anna Czech, Grzegorz Zięba

Polskie Drobiarstwo – 11/2023

W produkcji drobiu dąży się do uzyskania wysokich efektów w produkcji jaj i mięsa, zwracając jednocześnie uwagę na dobrostan i zdrowie zwierząt oraz ochronę środowiska. Wymienione efekty uzyskuje się poprzez optymalizację wartości pokarmowej pasz oraz stosowanie bezpiecznych dodatków paszowych (Hameed, 2021). Stosowane wcześniej antybiotykowe stymulatory wzrostu (asw) zostały zabronione (Rozp. UE 1823/2003), a niektóre z dotychczas stosowanych przynosiły dość mierne efekty. Czynione są więc poszukiwania alternatywnych i bezpiecznych dodatków, które będą zmniejszać śmiertelność piskląt, łagodzić objawy stresu i poprawiać parametry chowu kur niosek i brojlerów (Castelo Taboada i wsp., 2023; Hameed, 2021). Do rokujących duże nadzieje dodatków paszowych w chowie drobiu zaliczyć należy synbiotyki, eubiotyki, fitobiotyki, enzymy oraz bakteriofagi.

Kategorie: Publikacje

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *