W hodowli i chowie kur nieśnych około 70% globalnych kosztów produkcji stanowią koszty pasz. Doskonalenie kur nieśnych uwzględnia ograniczenie kosztów żywienia uzyskiwanych poprzez mniejsze spożycie paszy przy lepszym jej wykorzystaniu i jednoczesnej poprawie użytkowości, zdrowia i jakości jaj spełniających wymagania konsumentów. Selekcja niosek pod kątem lepszego wykorzystania paszy ma umożliwić uzyskanie kur charakteryzujących się wysoką produkcyjnością i bardzo dobrą jakością jaj, przy obniżonych kosztach żywienia. Dlatego jednym z celów operacji jest uzyskanie udoskonalonych rodów kur nieśnych poprzez włączenie oceny resztowego spożycia paszy jako dodatkowego kryterium.

Wdrożenie resztowego spożycia paszy do kryterium selekcyjnego rodów kur nieśnych wymagało opracowania dedykowanego sytemu zbierania danych. Aby wykonać indywidualne pomiary spożycia paszy zaprojektowano i zlecono wykonanie specjalnie dedykowanych do tego celu karmideł paszowych. Karmidła zaprojektowane zostały w taki sposób aby można je było w łatwy sposób montować i demontować (na obecnie istniejącej infrastrukturze) podczas każdego okresu pomiarowego. Dodatkowym wymogiem co do karmideł była możliwość ich rozkładania do formy płaskiej co rozwiązało problem magazynowania ich pomiędzy okresami pomiarowymi kolejnych pokoleń ptaków. W celu wykonania pomiarów opracowano dedykowany do tego celu system wagowo-komputerowy. Założeniem tego sytemu jest precyzja i szybkość dokonywania pomiarów. Podstawą opracowanego sytemu pomiarowego jest napisane specjalnie do tego celu oprogramowanie xPasza. Algorytm oprogramowania uwzględnia współpracę komputera z wagami elektronicznymi, czytnikami kodów kreskowych oraz skanerami kodów kreskowych.  Jedna jednostka systemu pomiarowego składa się z jednostki centralnej (wzmocniony notebook), wagi szalkowej, wagi hakowej oraz czytnika kodów kreskowych

Rejestrację indywidualnego spożycia paszy wykonano na wszystkich kurach stad reprodukcyjnych rodów Leghorn (H-33), Rhode Island White (M-55) i Rhode Island Red (V-44). Dla każdego osobnika indywidualnie, podczas 5 dniowego okresu rejestracji zebrano dane na temat:

  1. Masy ptaka przed i po teście
  2. Masy karmidła (pudła paszowego) przed i po teście
  3. Masy i liczby jaj z okresu testu

Na podstawie zebranych danych obliczono dzienne pobranie paszy oraz konwersję paszy na 1 kg jaj. Ostatniego dnia testu od wszystkich ptaków zebrano jaja w celu zbadania ich jakości. Wykonano ocenę cech: całego jaja (masa i masa właściwa, procentowy udział elementów morfologicznych), skorupy (wytrzymałość na zgniecenie, kolor, grubość, gęstość), białka (wysokość, jednostki Haugha), żółtka (kolor, masa). Do badań używano aparatu Instron Mini 55 oraz zestawu do oceny jakości jaja TSS QCM.            

W drugim dniu rejestracji pobrania paszy wykonano 15 minutowe nagrania w celu sprawdzenia behawioru żywieniowego analizowanych ptaków. Nagrania analizowano w 10 minutowym periodzie  pod względem: czasu poświęcanego na zachowania pokarmowe (sumaryczny i średni), liczby zachowań związanych z pobieraniem paszy, odstępów czasu pomiędzy poszczególnymi pobraniami oraz procentowego udziału czasu poświęconego na zachowania żywieniowe. Dodatkowo na podstawie pionowego ułożenia głowy przy karmidle subiektywnie przepisano ptaki do dwóch grup: rozsypujących i nie rozsypujących. Czas pobierania paszy dla pojedynczej kury był oceniany za pomocą oprogramowania BORIS (Behavioural Observation Research Interactive Software).

Kategorie: Realizacja

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *