W dniu 25 listopad 2024 o godz. 11:00 w siedzibie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu odbyły się warsztaty w ramach realizowanego projektu „Doskonalenie zarodowych kur nieśnych poprzez nowe kryterium selekcyjne, precyzyjne dostosowanie wartości pokarmowej pasz oraz innowacyjne zarządzanie fermą w kierunku ograniczenia negatywnego oddziaływania produkcji na środowisko” działanie M16 „Współpraca”.
- Działania inwestycyjne
- dostawa i montaż silosów lejowych
- infrastruktura towarzysząca
- mobilna mieszalnia pasz
- Genetyczne doskonalenie kur
- opracowano i wdrożono na fermie elektroniczny system indywidualnej rejestracji spożycia paszy
- oszacowana zmienność cech związanych ze spożyciem paszy wskazuje na możliwość doskonalenia analizowanych rodów pod względem resztowego spożycia paszy
- analizy behawioru żywieniowego wskazują na możliwość praktycznego wykorzystania tych metod w ocenie zużycia paszy przez ptaki w stadach zarodowych
- definicja nowego kryterium selekcyjnego uwzględniająca cechy spożycia paszy
- Optymalizacja żywienia
- MessaKur – innowacyjne dodatki paszowe nowej generacji w chowie kur nieśnych
- Wprowadzenie bobiku, jako alternatywnego źródła białka w ilości 14%, nie spowodował pogorszenia strawności składników pokarmowych z mieszanki pokarmowej dla kur niosek.
- Dodatek eubiotyku MessaKur z udziałem oregano, czosnku liofilizowanego, cynamonu, tymianku i wyciągu z yuca shidigera oraz enzymów paszowych poprawił przyswajalność składników pokarmowych dawki bazowej (4% bobiku), jak i dawki opartej na zwiększonej ilości nasion (14%) bobiku jako alternatywnym źródle białka dla soi GMO.
- Wykorzystanie w mieszankach paszowych dla kur niosek eubiotyku MessaKur składającego się z 25% lebiodki pospolitej oraz 5% tymianku i 5% cynamonu oraz enzymów paszowych wpłynęło korzystnie na:
- zdrowie zwierząt oraz stymulowało procesy antyoksydacyjne zachodzące w organizmie,
- na procesy oksydoredukcyjne zachodzące w jajach (obniżenie poziomu MDA),
- na obniżenie ilości zanieczyszczeń wydalanych do środowiska.
- Zarządzanie warunkami zoohigienicznymi (W przeprowadzonych doświadczeniach stężenie gazów w kurniku nie przekraczało norm zawartych Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Dz. U. z 2010 r., Nr 116, poz. 778)




















0 komentarzy