Wnioski analiz badawczo-rozwojowych
- Wprowadzono rozwiązania organizacyjne i technologiczne (indywidualne karmidła pomiarowe oraz algorytm i oprogramowanie indywidualnej rejestracji spożycia paszy wraz z infrastukturą pomiarową) umożliwiające wprowadzenie resztowego spożycia paszy jako nowego kryterium selekcyjnego.
- Zdefiniowano przydatność wybranych zachowań żywieniowych do oceny kur nieśnych pod względem wykorzystania paszy.
- Uruchomiono mobilną mieszalnię pasz wraz z magazynem komponentów paszowych co umożliwiło wykorzystanie lokalnych źródeł surowców paszowych oraz komponowanie pasz w oparciu o opracowane w projekcie mieszanki paszowe dostosowane do konkretnych rodów kur.
- Opracowano skład recepturowy mieszanek paszowych o zróżnicowanej wartości pokarmowej i dietetycznej, dostosowanych do wymogów żywieniowych kur niosek różnych rodów opartych na komponentach paszowych z własnego gospodarstwa oraz wzbogaconych składnikami bioaktywnymi, m.in. ziołami i enzymami.
- Zdefiniowano analizowane rody kur pod względem wskaźników strawności składników pokarmowych paszy.
- Określono możliwość zastąpienia białka poekstrakcyjnej śruty sojowej białkiem pochodzącym z ekstrudowanej soi i bobiku, przy czym badania wykazały, że podwyższony poziom nasion bobiku (14%) w mieszankach dla kur nieśnych może przyczyniać się do nieco słabszych efektów produkcyjnych i metabolicznych, m.in. stymuluje procesy oksydacyjne, obciąża wątrobę, a także wpływa negatywnie na trawienie składników pokarmowych i wchłanianie składników mineralnych. Negatywnych zmian nie zaobserwowano przy 4% dodatku nasion bobiku.
- Opracowano autorski eubiotyk na bazie lebiodki pospolitej, czosnku, oregano, tymianku i cynamonu oraz enzymów paszowych, który w znacznym stopniu niweluje negatywny wpływ substancji antyodżywczych występujących w nasionach rodzimych roślin białkowych, a także przyczynia się do stymulacji procesów antyoksydacyjnych zachodzących w organizmie i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i triacylogliceroli w osoczu krwi, a także przyczynia się do istotnej poprawy współczynników strawności składników mineralnych.
- Dzięki suplementacji mieszanek składnikami bioaktywnymi ziół poprawiono dobrostan zwierząt. Ograniczono koszty produkcji i negatywny wpływu produkcji drobiarskiej na środowisko naturalne poprzez redukcję energochłonności procesu oraz emisji biogenów do środowiska.
0 komentarzy