1. Wprowadzono rozwiązania organizacyjne i technologiczne (indywidualne karmidła  pomiarowe oraz algorytm i oprogramowanie indywidualnej rejestracji spożycia paszy wraz z infrastukturą pomiarową) umożliwiające wprowadzenie resztowego spożycia paszy jako nowego kryterium selekcyjnego.
  2. Zdefiniowano przydatność wybranych zachowań żywieniowych do oceny kur nieśnych pod względem wykorzystania paszy.
  3. Uruchomiono mobilną mieszalnię pasz wraz z magazynem komponentów paszowych co umożliwiło wykorzystanie lokalnych źródeł surowców paszowych oraz komponowanie pasz w oparciu o opracowane w projekcie mieszanki paszowe dostosowane do konkretnych rodów kur.
  4. Opracowano skład recepturowy mieszanek paszowych o zróżnicowanej wartości pokarmowej i dietetycznej, dostosowanych do wymogów żywieniowych kur niosek różnych rodów opartych na komponentach paszowych z własnego gospodarstwa  oraz wzbogaconych składnikami bioaktywnymi, m.in. ziołami i enzymami.
  5. Zdefiniowano analizowane rody kur pod względem wskaźników strawności składników pokarmowych paszy.
  6. Określono możliwość zastąpienia białka poekstrakcyjnej śruty sojowej białkiem pochodzącym z ekstrudowanej soi i bobiku, przy czym badania wykazały, że podwyższony poziom nasion bobiku (14%) w mieszankach dla kur nieśnych może przyczyniać się do nieco słabszych efektów produkcyjnych i metabolicznych, m.in. stymuluje procesy oksydacyjne, obciąża wątrobę, a także wpływa negatywnie na trawienie składników pokarmowych i wchłanianie składników mineralnych. Negatywnych zmian nie zaobserwowano przy 4% dodatku nasion bobiku.
  7. Opracowano autorski eubiotyk na bazie lebiodki pospolitej, czosnku, oregano, tymianku i cynamonu oraz  enzymów paszowych, który w znacznym stopniu niweluje negatywny wpływ substancji antyodżywczych występujących w nasionach rodzimych roślin białkowych, a także przyczynia się do stymulacji procesów antyoksydacyjnych zachodzących w organizmie i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu ogólnego i triacylogliceroli w osoczu krwi, a także przyczynia się do istotnej poprawy współczynników strawności składników mineralnych.
  8. Dzięki suplementacji mieszanek składnikami bioaktywnymi ziół poprawiono dobrostan zwierząt. Ograniczono koszty produkcji i negatywny wpływu produkcji drobiarskiej na środowisko naturalne poprzez redukcję energochłonności procesu oraz emisji biogenów do środowiska.
Kategorie: Realizacja

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *